I augusti 2020 kom min tredje bok ut, den här gången på Piratförlaget. Boken heter ”Boken om Beck – och Sjöwall–Wahlöö och tiden som for”. Det är en biografi över Maj Sjöwall och Per Wahlöö, men också en skildring av fenomenet Martin Beck. Omslaget är formgivet av Niklas Lindblad.
Ur förlagets katalogtext:
Maj och Per var glödande kommunister, men också ett innerligt kärlekspar. Reportrar som träffade dem hade svårt att skriva artiklarna efteråt, för vem sa egentligen vad? De föll varandra i talet, alltid tillsammans, alltid sammanflätade. Så Boken om Beck är en berättelse om litteraturhistoria, men också en kärlekshistoria
Utifrån en mängd intervjuer och hittills opublicerade brev och dagböcker tecknar Johan Erlandsson i Boken om Beck bilden av ett av svenskt 1900-tals mest betydande författarskap.
Den 29 april gick Maj Sjöwall ur tiden. Jag satt med henne i timmar och hon berättade om sitt liv, sitt författarskap och också sina hemligheter. Jag kommer att sakna henne mycket.
Köp boken i din lokala bokhandel eller beställ den på Adlibris eller Bokus. Den finns också att köpa som ljudbok och e-bok.
Pressröster om boken:
”Fantastisk”
/Eva Åström, Expressen
Johan Erlandsson har kanske skrivit den ultimata boken om Sjöwall–Wahlöö.
/ Kjell E. Genberg, DAST Magazine
Med njutbar stilistik skildras ett svunnet litterärt Stockholm. /…/ Erlandsson har gjort ett enormt researcharbete, ingen sten får liksom förbli ovänd. Och han kan minsann konsten att trollbinda.
/Samuel Mesterton, Amelia
Johan Erlandsson tvinnar journalistiskt rappt ihop Sjöwall/Wahlöös liv och deras litteratur så att miljön där Beck skapades blir brett belyst.
/Bodil Juggas, Arbetarbladet
Fascinerande läsning inte minst beroende på att den förenar en tillbakablick på ett Sverige som gått förlorat och ett kärlekspar som levde i en fruktbar symbios med varandra och tiden.
/Lena S. Karlsson, Dala-Demokraten
Författaren blundar inte heller för det mörka.
/Erik Haking, Flamman
Glädjande är att han inte fastnar i det omfattande materialet, som det kan bli i en del biografier, utan stället skriver sin egen berättelse om detta spännande författarpar. Berättelsen rör sig fram och tillbaka i tiden i olika trådar vilket ger en levande läsning om den stormiga relationen, om författandet och om den tid som det handlar om.
/Anders Kapp, kapprakt.se