Desertörerna

I september 2016 kom min andra bok, ”Desertörerna”, ut på Carlssons förlag. Det är ett historiskt reportage om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget. Sverige var ett av få länder som släppte in dem och sammanlagt kom ungefär 800 amerikaner hit. Jag har intervjuat flera utav dem som fortfarande bor kvar här och det blir en bild av ett annat Sverige, om skakande livsöden och ett omvälvande stycke 1900-talshistoria.

Pressröster om boken:
Johan Erlandsson har skrivit en reportagebok som bär in i vår egen tid. Det är bara att läsa och lära sig både av historien och hur en Reporter berättar historien.
/Dag Sandahl, Östra Småland
Erlandsson skriver finstämt med elegant prosa. Boken är ett tidsdokument som lockar till sträckläsning.
/Mats Wingborg, Arbetet
Desertörerna är en strålande nutidshistoria.
/Karin Lindgren Strömbäck, Sekotidningen
Desertörerna är ett historiskt reportage med imponerande bredd.
/Joachim Brink, Populär Historia

Utdrag ur boken:

”If I die in a VC front, bury me in a VC cunt.”
Lew Simon hade haft relativt höga tankar om militärlivet. Hans far Abe hade tjänstgjort tre år i andra världskriget på slagfält efter slagfält och Lew såg det som en plikt och en ära att göra värnplikten. Men rasism och ramsor om Viet Cong-fittor skulle för alltid ändra hans syn.
Jag möter Lew i ett ombonat hus i ett prydligt radhusområde utanför Södertälje. På köksbordet ligger Hillary Clintons memoarer. Lew har mekat lite med bilen innan jag ringer på dörren. Han brer en lingongrova-macka. Berättar.

Beställ boken från Bokus, Adlibris eller direkt från förlagets webbplats.

Till boken hör en Spotify-lista, lyssna enklast genom att gå in på playlists.net.

%d bloggare gillar detta: